Nieuwsbrief mei 2018

Hierbij ontvangt u, als betrokkenen bij de weekendschool "Toppers op Zondag" in Twente, de Nieuwsbrief van mei 2018.
Het weekendschooljaar is bijna afgelopen; eerst vieren we ons 2e lustrum op 27 mei in het ROC en op 10 juni sluiten alle groepen het weekendschooljaar af met presentaties voor ouders en gasten. Tevens zullen de kinderen een certificaat van deelname ontvangen.
Na de zomervakantie starten we weer met 1e jaargroepen Horizonverbreding in Almelo, Enschede en Hengelo.

Op OBS De Zuidsprong zal groep 7 weer als geheel deelnemen aan de weekendschool. Ook starten we weer met twee 2e jaargroepen Talentontwikkeling ; één in Almelo en één in Enschede.

Van de voorzitter: Michel ten Hag

We kunnen tevreden terugkijken op het tiende jaar in het bestaan van de weekendschool “Toppers op Zondag” in Twente. Een jaar waarin we opnieuw twee extra groepen hebben toegevoegd. Inmiddels zijn er 9 groepen waarin 170 kinderen een programma “Horizonverbreding” of “Talentontwikkeling” krijgen aangeboden.

In Glanerburg is de weekendschool in het najaar van 2017 gestart met een reguliere groep “Horizonverbreding”. Daarnaast hebben we op OBS De Zuidsprong een nieuwe vorm van de weekendschool geïntroduceerd. De hele groep 7 heeft kennis gemaakt met vele beroepen; een programma dat mede tot stand is gekomen door de medewerking van het ROC van Twente. Zie ook de bijdrage in deze Nieuwsbrief van Joanne van Lier, leerkracht van De Zuidsprong.

Het ROC zal op 27 mei ook onze gastheer zijn als wij ons tweede lustrum vieren. In workshops zullen de kinderen aan de ouders en andere genodigden tonen waar zij in het afgelopen jaar enthousiast mee bezig zijn geweest om hun talenten te ontdekken. Met een interactieve verhalenverteller ondersteund door een pianist belooft het een mooie afsluiting te worden van het schooljaar.

Met de groei van het aantal groepen hebben we ook het management moeten uitbreiden. In de personen van Nicole van de Zweerde en Sandra Wams hebben wij twee mensen hiervoor beschikbaar en daarmee  anticiperen we op het naderende afscheid van Ans Rotting aan het einde van dit kalenderjaar. Na vanaf het begin betrokken te zijn geweest bij de opzet van de weekendschool gaat zij met “pensioen”.

Met de groei van de weekendschool worden de wisselingen van personen ook groter. Wilt u op de hoogte blijven dan kunt u dit volgen op onze vernieuwde website www.toppersopzondag.nl Onder andere is het Comité van Aanbeveling uitgebreid met de heer Onno van Veldhuizen (burgemeester van Enschede) en de heer John van der Vegt (voorzitter ROC van Twente) en hebben wij na 10 jaren afscheid genomen van Peter Weenink in onze Raad van Toezicht. Hij is vervangen door Stefan van Lammeren, in het dagelijkse leven advocaat bij EVL Advocaten.

Tot slot wil ik eenieder die ook dit jaar weer mede mogelijk heeft gemaakt dat een grote groep kinderen stappen voorwaarts kan zetten en op een plezierige wijze de zondag in kan vullen, bedanken voor zijn/haar bijdrage. In het bijzonder wil ik daarbij noemen de subsidieverlenende instanties en onze sponsoren en vooral ook onze  coaches, die vol enthousiasme inhoud weten te geven aan het programma.

Van de voorzitter: Michel ten Hag

Even voorstellen: Heidi Bonnes

Sinds september 2017 ben ik coach bij de weekendschool, locatie Almelo. In het dagelijks leven woon ik met mijn man en drie kinderen van 20, 18 en 14 jaar in Losser. Op 29 januari 1969 ben ik geboren in Tubbergen. Na de kleuterschool en de lagere school ben ik naar het Pius X College in Almelo gegaan. In 1987 had ik mijn VWO-diploma in bezit en ben ik Levensmiddelentechnologie gaan studeren in Den Bosch. Dat was een fantastische tijd, maar mijn interesse lag toch meer bij de financiële kant van bedrijven en na deze opleiding heb ik nog een jaar gestudeerd in Arnhem, de SPD-dagopleiding (SPD staat voor Staats Praktijkdiploma Boekhouden).

In de jaren daarna heb ik bij een accountantskantoor gewerkt en bij een elektrotechnisch bedrijf op de financiële afdeling. Samen met mijn man run ik ook nu nog een assurantiekantoor. Na de geboorte van de jongste zoon was fulltime werken geen optie meer en heb ik het werken buitenshuis opgezegd. Na een aantal jaren miste ik toch collega’s en wilde ik iets heel anders gaan doen: werken met kinderen. In 2010 ben ik begonnen met de Lerarenopleiding Basisonderwijs in Deventer en sinds 2012 werk ik parttime op diverse basisscholen; op dit moment op de NUTS school in Oldenzaal en De Borgh in Hengelo. Leerkracht zijn is een voorrecht. Ik mag een stukje meelopen op de levensweg van kinderen en hen de nodige bagage meegeven voor onderweg en later.

Toen de vacature voor coach van de weekendschool voorbijkwam was ik meteen enthousiast over dit fantastische initiatief. Nieuwsgierige jongeren de mogelijkheid bieden om bij bedrijven te gaan kijken en hen met eigen ogen te laten zien en ervaren wat een bepaald beroep of vakgebied inhoudt. Niet elk kind krijgt deze kans om zijn of haar horizon te verbreden en deze ervaring op te doen. Op deze manier geven we kinderen de bagage mee om te kunnen worden wie ze willen zijn. Ik hoop dat ik dit nog heel lang mag blijven doen.

Even voorstellen: Heidi Bonnes

Even voorstellen: Joanne van Lier

Mijn naam is Joanne van Lier en ik ben leerkracht  van groep 7 en intern begeleider op de Alles-in-één-school De Zuidsprong aan Het Lang in Enschede. Onze school neemt al jaren deel aan de Weekendschool. De kinderen die hiervoor werden geselecteerd, en dat waren er steeds ongeveer 4 per schooljaar,  kwamen altijd na het weekend op school met mooie, leerzame verhalen. Wij zien dat de Weekendschool echt een meerwaarde heeft voor deze leerlingen.
Wij merkten wel dat de Weekendschool  zich veelal richt op beroepen die over het algemeen theoretische opleiding vragen (minimaal mavo).
Wij hebben toen de vraag voorgelegd of er ook een weekendschool zou kunnen worden georganiseerd voor de kinderen met een praktisch opleidingsniveau (vmbo). Ook vonden wij dat het kennismaken met verschillende beroepen voor alle kinderen een meerwaarde zou hebben en niet alleen voor een klein groepje.  Hierover zijn we in gesprek gegaan met Feikje van den Bos en Ans Rotting. Zij waren hier gelijk enthousiast over en zijn gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden.
Dit resulteerde in de start van de weekendschool voor onze gehele groep 7. De naam van de school dekte op dat moment niet meer helemaal de lading, want de bijeenkomsten werden op maandagmiddag georganiseerd. Tien maandagmiddagen van 12:00 – 15:30 uur maken de kinderen kennis met zeer verschillende beroepen, nadat ze eerst een gezonde lunch krijgen aangeboden.
Nicole van de Zweerde begeleidt die middagen vol enthousiasme. Ze heeft contacten gelegd met het ROC en met allerlei andere instanties/bedrijven.  In de loop van het jaar hebben ze kennis gemaakt met veel beroepen, waaronder kraamhulp, ziekenverzorger, kraanmachinist, kok, ober, bouwvakker en nog veel meer. De kinderen kwamen steeds met enthousiaste verhalen terug. 
Een moeder kwam onlangs melden dat ze het nu wel moeilijk hadden gemaakt. Haar dochter wist eerst precies wat ze wilde, maar ziet nu dat er nog veel meer beroepen zijn die interessant zijn. Ook vraagt zij nu aan haar moeder waarom zij een bepaald beroep gekozen heeft en of ze het beroep echt heeft gekozen omdat ze het leuk vindt. Je merkt dat de kinderen meer na gaan denken over later.
Zowel de mensen van de Weekendschool als wij van de Zuidsprong zijn erg tevreden over deze aanpak. Wij hebben onlangs gehoord dat de groepen 7 van volgend jaar ook weer mogen deelnemen aan de Weekendschool. Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee!  De naam zal worden gewijzigd voor de groep bij ons op school. De kinderen hebben bij deze nieuwe naam onlangs een logo ontworpen met een grafisch ontwerper. Binnenkort zullen de naam en het logo bekend worden gemaakt.
Wij verheugen ons op een verdere zeer prettige samenwerking.

Even voorstellen: Joanne van Lier

Even voorstellen: Paola Schreurs

“Sinds 2011 ben ik, Paola Schreurs, betrokken bij de Weekendschool " Toppers op Zondag".
Tot 2014 heb ik – naast coach Kim Novak - als vrijwilliger een deel van de begeleiding van de tweedejaarsgroep "Talentontwikkeling" in Enschede op me genomen.
Wat was het bijzonder om te zien hoe de kinderen opbloeiden en hoe zij hun talenten ontwikkelden. Maar het was ook behoorlijk intensief om naast mijn fulltime baan al die zondagen in het jaar bezig te zijn met de Weekendschool. In 2014 heb ik daarom een stapje teruggedaan. Maar er is nog steeds één thema waar ik me voor blijf inzetten: het thema Recht.
In 2011 vroeg Ans Rotting, manager van de Weekendschool, mij of ik, omdat ik bij de rechtbank werkte, contacten kon leggen om een thema Recht op te zetten voor de kinderen van de groep "Talentontwikkeling". Zo gezegd, zo gedaan. Samen met Jeroen Ruarus, advocaat, heb ik het thema Recht opgezet en door de jaren heen doorontwikkeld. Het thema bestond jarenlang uit twee zondagen: één zondag waarop een rechter, officier van justitie en advocaat komen vertellen over het rechtssysteem en hun rol daarin, één zondag waarop de kinderen zelf een toga mogen aantrekken en de rol van rechter, officier van justitie of advocaat (of zelfs verdachte) mogen aannemen in de rechtszaal. In de loop der jaren hebben al heel wat professionals met veel enthousiasme meegewerkt aan dit thema en ieder jaar weer zijn de deuren van de rechtbank Overijssel, locatie Almelo, speciaal voor de kinderen van de groep ‘Talentontwikkeling’ op zondag opengegaan. De inzet van al die betrokkenen maakt dat dit thema nog steeds ieder jaar wordt georganiseerd en steeds verder is uitgebreid. Zo begint het thema sinds twee jaren met een dag bij de politie.
Een uitgebreide inhoudelijke beschrijving van het thema Recht kwam ook al in de Nieuwsbrief van juni 2017 aan de orde.

Even voorstellen: Paola Schreurs

Sponsoren

Anbi De Stichting Weekendschool "Toppers Op Zondag" in Twente heeft de ANBI-status