Thema Recht
Thema Recht (dag 1)
Zondag 13 februari gaan we met de trein naar het station Enschede en lopen we naar het politiebureau. Daar gaan we samen met de tweedejaarsgroep uit Enschede naar binnen. We beginnen in de briefingzaal. Bennie Beuvink, hoofdagent, Nick Poledda, jeugdagent en Marlot Hoek, agent in opleiding vertellen ons over alle spullen die zij aan hun koppel dragen. Dat zijn heel veel dingen: een wapenstok, pepperspray, handboeien, een pistool, extra munitie, handschoenen, een zaklamp, een opschrijfboekje, een teaser en een portofoon. De kinderen mogen de wapenstok en handboeien vasthouden en bekijken en een jongen wil wel eens weten hoe het is om echt in de boeien geslagen te worden. De kinderen luisteren vol belangstelling en er worden heel veel vragen gesteld. Het is best veel wat ze moeten meedragen en alles bij elkaar kan wel 10 tot 12 kilo wegen. Als je dan ook nog een kogelwerend vest draagt, kan daar nog 3 tot 4 kilo bij komen. Je moet dus in goede gezondheid zijn als je bij de politie wilt werken.
We krijgen ook een filmpje te zien over wat er allemaal met je gebeurt als je bijvoorbeeld een winkeldiefstal pleegt. Dan word je naar het arrestantencomplex in Borne gebracht en daar moet je best lang in een cel wachten tot de officier van justitie met je gaat praten over welke straf je krijgt. Je moet al je spullen inleveren, zoals je mobiel, je jas en je tas. Soms komt jouw zaak niet voor de rechter en wordt het afgedaan tijdens een TOM-zitting. TOM staat voor Transactie Openbaar Ministerie. Er zijn verschillende soorten straffen die iemand kan krijgen als hij/zij iets heeft gedaan wat niet mag, zoals een taakstraf, geldboete of schadevergoeding.
Na de heerlijke lunch in de kantine met broodjes en chocolademelk of ander drinken worden we in drie groepen verdeeld. Bennie, Nick en Marlot leiden ons rond. We mogen een kijkje nemen in een ophoudkamer en in een verhoorkamer. Ook krijgen we uitleg over hoe een vingerafdruk wordt gemaakt en hoe een blaastest wordt afgenomen. Bijzonder dat wij mogen komen waar andere mensen nooit mogen komen of liever niet willen komen, zoals een ophoudcel. Ook mogen we nog een politieauto van binnen bekijken. Zo komen we erachter dat er eigenlijk best veel handige spullen in een politieauto liggen, zoals pionnen, veiligheidslint, een brandblusser, touw en zelfs een knuffel voor kleine kinderen die betrokken raken bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk.
De dag vloog voorbij en voorzien van heel veel nieuwe kennis bedanken we de agenten en lopen we terug naar het station, waar we de trein naar Almelo terug nemen. Het was een superleuke en interessante dag.
Thema Recht (dag 2)
Zondag 13 maart hebben we twee gasten op bezoek: een officier van justitie (Astrid Hermelink) en een advocaat Paola Wibbelink. De kinderen mogen raden wie van hen welke functie heeft (rechter, advocaat of officier van justitie). Dit blijkt lastiger in te schatten dan gedacht.
Paola en Astrid leggen uit wat de verschillen zijn tussen een rechter, officier van justitie en een advocaat. Ook vertellen ze welke opleiding je nodig hebt om dit beroep te mogen uitoefenen. Aan de hand van een poster van een rechtbank wordt uitgelegd welke beroepen er nog meer te vinden zijn in een rechtbank, zoals een griffier, een bode en de parketpolitie. De kinderen vinden het interessant en stellen veel vragen. Er komen ook best wel moeilijke woorden voorbij, zoals meervoudige kamer en proces-verbaal.
Na al deze informatie is het tijd om even te lunchen en buiten een frisse neus te halen. Na de pauze krijgen de kinderen een aantal stellingen voorgelegd. Bijvoorbeeld: Mag je eten meenemen als je echt heel veel honger hebt? of: Mag je iemand slaan? of: Mag je iets meenemen wat niet van jou is? De kinderen komen er al gauw achter dat het niet altijd gemakkelijk is om deze stellingen volmondig met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Er ontstaat een mooie discussie.
Na de stellingen worden de kinderen in twee groepen verdeeld. Elke groep krijgt een casus die ze gaan naspelen. In elke casus is er iemand rechter, officier van justitie, advocaat en natuurlijk een verdachte. De rechtszaken gaan over vuurwerkhandel en mishandeling. De zaak wordt doorgenomen en iedereen oefent zijn tekst. De volgende keer gaan we deze casus in een echte rechtbank naspelen in de juiste kledij!
Thema Recht (dag 3)
Zondag 27 maart starten we de dag gezamenlijk met de groep uit Enschede. Daarnaast hebben we maar liefst vier gastdocenten op bezoek! Zij komen ons vandaag helpen met het oefenen van de casussen en zullen ons gaan begeleiden in de rechtbank. We gaan in vier groepen uiteen om de casus nog eens goed door te nemen en te oefenen. Er wordt uitgelegd wie op welke plek moet zitten en wanneer de kinderen moeten opstaan. Na deze generale repetitie lunchen we gezamenlijk.
Dan is het tijd om naar de rechtbank te gaan. Bij binnenkomst ontmoeten we de bode. Zij heet ons welkom en laat ons zien dat alle mensen die de rechtbank binnen komen door een detectiepoortje moeten lopen om te kijken of ze geen gevaarlijke voorwerpen bij zich hebben. De kinderen mogen ook door het detectiepoortje lopen en al gauw blijkt dat enkele kinderen toch wel iets van metaal in hun zakken hebben. De bode neemt ons mee naar de bodebalie. Bij de bodebalie kunnen de mensen zich melden en dan worden ze doorverwezen naar de juiste zittingszaal. We mogen een kijkje nemen in een zittingszaal. De kinderen wordt gevraagd wie op welke positie moet zitten in de rechtszaal. Daarnaast valt het ons meteen op dat er een foto van de koning in de rechtszaal hangt. De rechters spreken namelijk altijd in naam van de koning. Ook zien we de twee verschillende deuren, waardoor de officier van justitie en de rechter binnenkomen. Vervolgens krijgen we de cellen in de rechtbank te zien, waarin de verdachten die in voorarrest zitten verblijven voorafgaand aan de zitting. Ook laten ze ons het politiebusje zien, waarmee deze verdachten worden vervoerd naar de rechtbank; daarin is het best wel krap zitten.
Inmiddels komen er al veel ouders, broertjes, zusjes en andere familieleden binnen om naar het optreden van hun ‘topper’ te komen kijken. Zij worden naar de publieke tribune geleid die al gauw helemaal vol zit. Ouders worden welkom geheten en daarna kan het beginnen.
De eerste groep bereidt zich voor. De advocaten, rechters en officieren van justitie mogen allemaal een toga aan. Dan roept de bode om welke zaak het gaat en wordt het muisstil. De verdachte en de advocaat komen binnen. Daarna komt de officier van justitie en de rechter binnen en gaat iedereen staan. Vervolgens wordt de zaak afgehandeld door de kinderen. Ouders kijken vol bewondering naar hun kinderen en er worden veel foto’s en filmpjes gemaakt. Nadat alle vier casussen zijn geweest, is het tijd voor een groepsfoto. Dan gaan ouders en kinderen vol met enthousiaste verhalen naar huis! Wauw, wat gaaf dat we hier op bezoek mochten!