Thema ‘Dierenarts’

Op zondag 7 november zijn we te gast bij dierenkliniek Almeloord. We starten de dag op de bieb met het bedenken van goede vragen; waar zijn we benieuwd naar en wat willen we allemaal vragen als we eenmaal daar zijn? We lunchen ook nog op de bieb en lopen daarna naar Bornsestraat 10. Het is gelukkig niet ver en ook droog weer! Valentijn Thuring ontvangt ons bij de kliniek. De kinderen kunnen haast niet wachten en vuren de eerste vragen op hem af: Waarom ben je dierenarts geworden? Kunnen dieren ook de griep krijgen? Wat is het meest bijzondere dier dat je ook hebt behandeld? Welke dieren behandel je het meest? Valentijn is gespecialiseerd in varkens, hij is een echte veearts.

Om even de benen te strekken, brengen we een bezoekje aan de behandelkamer. Er ligt veel apparatuur en overige benodigdheden en elk kind mag iets pakken en vragen wat het is. Zo komen een stethoscoop, een otoscoop (waarmee je in oren kunt kijken), verband, een preparaat van een lintworm, een scanapparaat voor chips, een vlooienkam en nog meer voorwerpen aan de orde. Hierna gaan we weer naar de wachtkamer waar de 2e vragenronde volgt: Wisselen dieren ook tanden? Wat is het zieligste wat je ooit heb meegemaakt? Wat en hoe lang moet je studeren als je dierenarts of dierenartsassistent wilt worden? Zijn wortels goed voor een konijn?

De kinderen krijgen zoveel informatie, dat is best vermoeiend om allemaal op te nemen, daarom gaan we nog weer een gedeelte van de praktijk bekijken. Als eerste de voorbereidingsruimte, waar ook veel instrumenten liggen, zoals tangetjes waar je tanden mee kunt trekken of schoonmaken. Er is een röntgenfoto te zien van een zwangere chihuahua. Aan de kinderen om goed te kijken hoeveel pups dit hondje krijgt. Het blijken er 4 te zijn!

Vervolgens zien we de ruimte waar de röntgenfoto’s worden gemaakt en mogen de kinderen voelen hoe zwaar de loden handschoenen en de schort zijn die men moet dragen om zelf niet te veel straling te krijgen. Dan gaan we naar de operatiekamer, waar een pluchen hond al klaar ligt om geopereerd te worden. Waarom er een emmer onder de operatietafel hangt, willen de kinderen graag weten. Als laatste zien we de uitslaapkamer, waar een grote pluchen hond staat met een kap om, alsof hij net is geopereerd.

Het is allemaal heel interessant en we eindigen met een laatste vragenrondje, waarna we snappen dat een dierenarts zich vaak specialiseert in een paar dieren, want je moet wel heel veel weten van bijvoorbeeld de huid, longen, botten, poten, gebit, bloed, hart, van zwangere dieren, zieke dieren, te zware dieren enz. 
Dan bedanken we Valentijn hartelijk voor de ontvangst, de rondleiding en alle informatie die hij ons heeft gegeven en wandelen we terug naar de bieb. Daar wacht ons nog iets lekkers en wat drinken na deze leerzame dag!

Thema ‘Dierenarts’

Sponsoren

Anbi De Stichting Weekendschool "Toppers Op Zondag" in Twente heeft de ANBI-status